Vidoadvertenties: Youtube of Facebook?

Video

Video is een standaard marketingtool geworden voor veel bedrijven. Naast de productie van de video moet  je ook de nodige aandacht krijgen voor jouw video. We kunnen onze video’s uploaden op Youtube, Facebook, gebruiken in onze blogs, emailmarketing, … maar daarnaast kunnen we ze ook een extra push geven via advertenties.
Videoadvertenties zijn meestal previews voor een ander stukje videocontent, advertenties in zoekresultaten en betaalde advertenties op sociale media kanalen.

Youtubeadvertenties

Youtubeadvertenties maak je aan via Google AdWords.
Bedrijven adverteren op Google AdWords omdat het een doeltreffende manier is om klanten aan te trekken. Het grootste deel van de internetgebruikers begint zijn zoektocht voor een aankoop op Google. Als jouw advertentie vertoond wordt doordat hij het beste aansluit bij hun zoekopdracht dan is dat een efficiënte strategie om nieuwe klanten aan te trekken. Het nadeel van adverteren via Google AdWords is dat er binnen sommige bedrijfstakken heel wat concurrentie is en dat een klik al gauw enkele euro’s kan kosten.

Videoadvertenties daarentegen blijven wel voordelig bij Google AdWords. Het is een beetje gelijkaardig als Google AdWords maar i.p.v. zoekwoorden gaan we hier targetten op interesses. Je kan jouw targetgroep nog verfijnen door gebruik te maken van de opties: zoeken, remarketing, plaatsing en onderwerpen.

De videoadvertenties zijn TrueView advertenties en onder te verdelen in 2 groepen

videoadvertenties

1. InStream-advertenties

Deze videoadvertenties worden getoond vòòr de video waar de gebruiker eigenlijk wil naar kijken (deze kunnen zowel op het youtubekanaal als op de partnersites van Google voorkomen)

2. In-display-advertenties

Deze videoadvertenties kunnen voorkomen:

 • in de zoekresultaten van Youtube (rechterkolom)
 • als aanbevolen video (rechterkolom)
 • een overlay over de video waar de gebruiker wil naar kijken
 • op partnerwebsites van Google

Google AdWords rekent bij de InStream videoadvertenties slechts kosten aan als er een zekere tijdspanne naar jouw video wordt gekeken. Voor de In-Display advertenties moet de gebruiker zelf klikken op de video of thumbnail alvorens er kosten in rekening gebracht worden.
Daarnaast kan je ook profiteren van het grote bereik dat Google heeft naast het gezien worden op het youtube kanaal kan jouw videoadvertentie ook verschijnen op een partnerwebsite binnen een niche die gerelateerd is aan jouw advertentie. En als gebruikers nu jouw video zien op een partnersite die ze goed vinden en vertrouwen heb je een grote kans dat ze jou ook zo zullen zien.

Facebook videoadvertenties

Sinds vorig jaar heeft Facebook een grote sprong voorwaarts gemaakt wat video betreft. Ook tijdens de F8 conference die onlangs plaatsvond werd veel aandacht besteed aan het aspect video. Volgens de cijfers die Mark Zückerberg bekend maakte, wordt er per dag door de Facebookgebruikers maar ’t liefst 100 miljoen uur video gekeken.
De advertentiestrategie is wel wat anders dan bij Youtube. De video’s worden bij Facebook in het nieuwsoverzicht van de gebruikers weergegeven. Zoals je wellicht weet heeft Facebook heel wat informatie over zijn gebruikers waardoor het mogelijk is om heel specifiek te targetten.
Je kan ervoor zorgen dat de video enkel in het nieuwsoverzicht terechtkomt van jouw gewenste doelgroep. Let wel hoe preciezer je gaat targetten, hoe kleiner je doelgroep wordt en hoe hoger de advertentiekost. Hoe breder je gaat, hoe groter de doelgroep wordt en hoe lager de advertentiekost. Alles hangt af van jouw doel: wil je naamsbekendheid versterken dan kan je breed gaan, wil je een bepaald product aan de man brengen, target dan specifieker

Weergaven, weergavetijd en statistieken

Wie niet zo vertrouwd is met adverteren zal nogal snel bij de analyses van zijn advertenties zich focussen op weergaven en weergavetijd wat uiteraard geen onbelangrijke gegevens zijn als je met video werkt. Als naamsbekendheid jouw doel is zijn views uiteraard belangrijk, maar misschien had je ook andere verwachtingen zoals een download van een whitepaper, meer verkeer naar jouw website leiden, een inschrijving op een nieuwsbrief, … Zorg ervoor dat je voor je gaat adverteren heel concrete doelen hebt en toets die dan ook achteraf.

Voordelen en nadelen op een rijtje

Facebook

Voordelen:

 • de video’s beginnen vanzelf af te spelen bij het naar beneden scrollen
 • je kan heel specifiek jouw doelgroep targetten
 • je hebt duidelijke facebook statistieken

Nadelen:

 • vanaf 3 secondes weergavetijd moet je een advertentiekost betalen

Youtube

Voordelen:

 • je betaalt enkel kosten als er iemand meer dan 30 sec naar jouw advertentie kijkt (in-stream) of er zelf op klikt (in-display)
 • je krijgt uitgebreide youtube analytics
 • je kan remarketing toepassen op basis van jouw video’s en youtubekanaal

Nadelen:

 • Google Adwords is vrij complex voor iemand die weinig ervaring heeft met adverteren

First impression is everything

Een aantal tips die je kan toepassen bij beide platformen:

 • Wil je de aandacht trekken voor jouw video, zorg dan voor een goed beginbeeld of thumbnail. Dat is het eerste wat ze van jouw video zien.
 • Zorg voor een korte maar krachtige video.
 • De eerste secondes zijn cruciaal bij video, zorg dat ze de aandacht trekken en jouw publiek motiveren verder te kijken

  Kies je Youtube of Facebook?

  Wat ons opvalt, is dat de video’s op Facebook in de regel voor meer interactie zorgen, ideaal dus om direct contacten te leggen met jouw potentiële klanten. Maar welk platform jij nu kiest, hangt volledig af van jouw boodschap, doel en doelpubliek. Beide netwerken geven je de opportuntiteit om op een efficiënte manier te adverteren.

Onze berichten bestaan uit informatie en praktische tips zonder de intentie om steeds volledig te zijn. Onze berichten vloeien vaak voort uit vragen en ervaringen die we hebben met onze klanten. Dus heb jij  nog vragen, aanvullingen, opmerkingen of ervaringen en je wil deze met ons delen mail ons.